تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 در چیست؟
آتش سوزی یکی از اتفاق های خطرناک می باشد که ممکن است در زندگی با آن مواجه شد. روش های بسیاری برای خاموش کردن آتش با توجه به نوع آتش سوزی وجود دارد که به منظور جلوگیری از پیش رفت آتش صورت می گیرد. سرد کردن، ریختن آب، حذف ماده ی اشتعال زا و استفاده از کپسول آتش نشانی از راه های مهار آتش به شمار می آید. در این میان می توان استفاده از کپسول آتش نشانی را راهی امن و موثرتر در مهار حریق عنوان کرد. در این مقاله تصمیم گرفته ایم که به تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 و بررسی این دو نوع کپسول اتش نشانی بپردازیم.
تفاوت در عملکرد و کاربری یکی از موارد تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 است. معمولاً کپسول های اتش نشانی پودری برای استفاده در محیط های باز و کپسول های آتش نشانی co2 برای استفاده در محیط های بسته مناسب هستند. از دیگر تفاوت کپسول آتشنشانی پودری و co2 می توان گفت که کپسول های آتش نشانی پودری دارای موارد کاربری بیشتری هستند و برای مهار کردن انواع مختلف آتش به کار می رود اما کپسول های آتش نشانی co2 دارای موارد کاربری کم تری هستند. در واقع هر یک از این کپسول ها برای استفاده در مکان خاصی مناسب هستند و استفاده از آن ها به جای یکدیگر پیشنهاد نمی شود.
دیگر تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2 را می توان تفاوت در ظاهر آن ها عنوان کرد. کپسول های co2 دارای یک سیلندر بدون خط جوش بر روی بدنه ی خود هستند که دهانه خروجی آن به شکل قیف ساخته شده است اما کپسول های پودری با ظاهری متفاوت از کپسول های co2 طراحی شده اند.
تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و co2
فهرست مطالب
بررسی کپسول آتش نشانی پودری
کپسول آتش نشانی پودری با عنوان خاموش کننده های ABC نیز شناخته می شوند. چراکه کپسول های پودری برای مهار آتش کلاس های B ،A و C کاربرد دارند. مواد کلاس A شامل انواع الیاف، پارچه، صنایع چوبی و مواد جامد قابل اشتعال است. مواد کلاس B شامل انواع مایعات قابل اشتعال مانند رنگ و بنزین است. مواد کلاس C نیز شامل گازهای اشتعال زا مانند هیدروژن، متان و بوتان است. به طور کلی کپسول های آتش نشانی پودری برای خاموش کردن آتش ناشی از سوختن مواد کلاس های ABC مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع کپسول برای مهار آتش ناشی از سوختن مواد کلاس F (روغن های مخصوص پخت و پز) مناسب نیست. همچنین بهتر است از کپسول های پودری برای خاموش کردن فلزات قابل اشتعال مانند منیزیم و تیتانیوم استفاده نشود؛ مگر آنکه از پودرهای خشک در این نوع کپسول های آتش نشانی استفاده شده باشد.
گفتنی است که می توان از کپسول آتش نشانی پودری جهت مهار آتش تجهیزات الکتریکی تا ۱۰۰۰ وات استفاده کرد اما برای مهار آتش سوزی تجهیزات الکتریکی بالاتر از ۱۰۰۰ مناسب و کاربردی نیست.
کپسول های پودری جهت استفاده در محیط های باز مناسب هستند. بهتر است از این کپسول در محیط های بسته استفاده نشود. چراکه استنشاق پودر به راحتی صورت می گیرد و سبب ایجاد مشکلاتی در فضای بسته می گردد.
کپسول آتش نشانی پودری
بررسی کپسول آتش نشانی co2
کپسول آتش نشانی co2 یکی دیگر از کپسول های آتش نشانی پرکاربرد است که از کاربری های متعددی برخوردار است. کربن دی اکسید (co2) را می توان یک گاز بی بو، غیر سمی، غیر قابل اشتعال و با چگالی بیشتر از هوا عنوان کرد.
کپسول های آتش نشانی co2 به منظور مهار آتش سوزی های تجهیزات الکتریکی و اتاق های سرور کامپیوتر به کار می رود. استفاده از این کپسول در مهار آتش سوزی های الکتریکی را می توان به نارسایی الکتریکی co2 موجود مرتبط دانست. همچنین این نوع کپسول در مهار آتش کلاس B نظیر: رنگ و نفت، مناسب و کاربردی می باشد.
با استفاده از کپسول آتش نشانی co2 می توان در مکان های ذکر شده آتش سوزی را مهار کرد. همانطور که از اسم آن مشخص است این نوع کپسول ها دارای دی اکسید کربن تحت فشار است که در هنگام استفاده از این کپسول، گاز کربن دی اکسید با غلبه بر اکسیژن سبب مهار آتش و خفه کردن آن خواهد شد. در واقع کپسول های آتش نشانی co2 با جابه جایی اکسیژن فرآیند آتش سوزی را متوقف و مانع از ادامه آتش سوزی می شود. در واقع فرآیند عملکرد کپسول های آتش نشانی co2 در مهار آتش سوزی در سه مرحله صورت می گیرد. ابتدا یک لایه سنگین مقاوم در برابر عبور هوا تشکیل می شود. سپس، با کاهش اکسیژن هوای اطراف آتش و خفه کردن آتش موجب مهار آتش و مانع از ادامه ی آتش سوزی خواهد شد.
کپسول آتش نشانی co2
نکات مهم در هنگام خرید کپسول های آتش نشانی
کپسول های آتش نشانی پودری و گازی دو مورد از انواع کپسول های آتش نشانی پرکاربرد در مهار آتش سوزی ها به شمار می آید. کپسول های آتش نشانی پودری و گازی با هم تفاوت چندانی ندارند و از نظر عملکرد بسیار به هم شبیه هستند. تنها تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و گازی را می توان تفاوت کاربرد آن ها در مواردی محدود عنوان کرد. کپسول های گازی جهت مهار آتش سوزی های الکتریکی و مواد اشتعال زایی همچون: رنگ و بنزین به کار می رود اما برای مهار آتش سوزی های منسوجات و فلزات اشتعال زا قابل استفاده نیست. وجود کپسول های آتش نشانی گازی در اماکن مجهز به تجهیزات الکتریکی لازم و ضروری دیده می شود.
در هنگام خرید کپسول آتش نشانی باید به یک سری نکات توجه کرد. کپسول آتش نشانی باید با توجه به مکان مدنظر و خطر احتراق مواد موجود در مکان خریداری شود. به عنوان مثال، کپسول های حاوی آب و سایر مایعات برای خاموش کردن آتش سوزی در وسایل برقی مناسب نیست و باید از کپسول های آتش نشانی گازی و پودری برای خاموش کردن آتش در تجهیزات الکتریکی استفاده کرد. همچنین باید به اندازه و ظرفیت کپسول و جنس بدنه آن نیز توجه کرد. گفتنی است که کپسول آتش نشانی باید در دمای مناسب و به دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری شود.